Memoriu F.S.L.I. adresat Presedintelui Romaniei


 

Marsul de protest va fi pe traseul:

Piaţa Victoriei - Str. Buzeşti - Str.Berzei - Str.Ştirbei Vodă - Splaiul Independenţei - Str. Constantin Noica - Şos.Cotroceni - Bd.Iuliu Maniu - Complex Politehnică, 
între orele 12.30 – 14.00.


LISTA DE REVENDICĂRI

- Respectarea Legii Educației Naționale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educație, ceea ce ar permite:

- Creșterea costului standard per preșcolar/ elev, respectiv a costului mediu per student echivalent;

- Creșterea burselor elevilor şi studenților;

- Decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic;

- Dotarea corespunzătoare a unităţilor şi instituţiilor de învățământ (de natura să elimine contribuțiile părinților pentru igienizare, achiziționare de material didactic, etc.);

- Asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaților.

- Aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeași dată pentru toate categoriile vizate.

- Elaborarea, până la finalul mandatului actualului guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie
socio-profesională să fie poziționată în grila de salarizare în funcție de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.


500.000 DE ELEVI SI 100.000 DE PROFESORI DIN TOATA TARA, PROTEST ÎN PAUZA MARE     

          Este pentru prima dată când elevii protestează împreună cu profesorii lor. Nemulţumiţi de oferta Guvernului, sindicatele au anunţat proteste. Miercuri (25 mai), în curtea şcolii, iar pe 1 iunie, în marş prin Capitală.
          Miercuri şi vineri, la ora 10:00, clopoţelul va suna încontinuu în pauza mare în toate liceele din ţară. Aproape 100.000 de profesori şi circa 500.000 de elevi vor ieşi în curtea şcolii şi vor protesta împotriva salarizării modeste a cadrelor didactice. Federaţiile sindicale din învăţământ au avut ieri o nouă rundă de negocieri la Ministerul Muncii, fără rezultat. ”Guvernul ne-a oferit o creştere salarială de 10% din 1 august 2017. Noi am acceptat o majorare mai mică decât cea din sănătate, care este de 15%, dar să se aplice de la 1 august 2016 sau cel mai târziu de la 1 ianuarie 2017. A rămas ca Guvernul să facă nişte calcule şi probabil joi ne vom întâlni din nou”. ”Este o premieră faptul că elevii, profesorii şi părinţii se unesc într-un protest la nivel naţional. Vom fi împreună pentru educaţie. În 1 iunie, va fi un miting de protest în Capitală, la care vor participa 15.000 de cadre didactice din toată ţara”, a declarat Simion Hancescu. Profesorii ar putea boicota examenele de Evaluare națională și Bacalaureat, dacă negocierile salariale dintre sindicate și Guvern vor eșua.
De asemenea, cadrele didactice se gândesc să nu participe la alegerile locale din 5 iunie.
De regulă, majoritatea membrilor comisiilor electorale sunt profesori. Pe de altă parte, asociaţiile elevilor din mai multe judeţe au anunţat că vor face proteste în curtea şcolii, în pauza mare, şi în 25 mai şi în 27 mai, împotriva subfinanţării învăţământului românesc şi se pregătesc să vină şi în Capitală în 1 iunie.