Resurse umane - ghidul planificarii

Introducere

Definire - managementul resurselor umane presupune imbunatatirea continua a activitatilor tuturor angajatilor tai in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale.
Implicarea managerului - managerul trebuie sa preia responsabilitatea acestui proces, sa se implice in fiecare actiune, sa discute personal cu angajatii si sa recompenseze rezultatele bune.

Sisteme de evaluare - aplicarea cu succes a managementului resurselor umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, a unui sistem de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezultatelor.

Obiectivul principal al managementului resurselor umane este acela de a furniza pricepere si experienta in acest domeniu, astfel incat sa fie obtinute performante optime si sigure, folosind cele mai adecvate metode.

Exista doua categorii de obiective: strategice (pe termen lung, care au in vedere organizarea si planificarea resurselor umane), si operationale (de natura tactica si administrativa, care au in vedere conducerea zilnica a grupurilor de munca).

Managerii de varf din firmele romanesti nu acorda, inca, o suficienta importanta obiectivelor strategice, fie datorita limitelor cunostintelor individuale, fie datorita lipsei de interes.

Cei care abordeaza in mod profesionist resursele umane au toate sansele sa obtina performante ridicate in toate domeniile de activitate ale organizatiei.

Politica in domeniul resurselor umane, formulata de conducerea organizatiei, orienteaza activitatea fiecarui angajat.

Cerintele unei politici eficiente in domeniul resurselor umane pot fi:

1.integrarea managementului resurselor umane in managementul intreprinderii;
2. obtinerea adeziunii intregului personal;
3. asigurarea unui climat de angajare si de valorificare a potentialului fiecarui angajat;
4. recunoasterea si motivarea personalului care obtine rezultate performante;
5. stimularea, la fiecare angajat, a dorintei de imbunatatire continua a propriei activitati;
6. antrenarea in procesul decizional a celor ce dovedesc competenta profesionala.

Responsabilitatea managementului resurselor umane revine atat managerilor superiori cat si departamentului de specialitate. Cooperarea dintre acestia este hotaratoare pentru succesul organizational.

Activitatile din domeniul resurselor umane pot fi grupate pe urmatoarele niveluri:
1. executiv (vicepresedinte cu resursele umane, directorul de personal);
2. functional (seful departamentului salarizare);
3. specializat (salariati care se ocupa cu analiza muncii, consultanti externi);
4. de birou (functionari din cadrul departamentului, secretarele, etc.).

Specialistii din domeniul resurselor umane (numiti si "generalisti") - acestia trebuie sa fie la zi cu problemele resurseor umane, sa stie cum sa obtina informatia necesara, cum sa o foloseasca, cum sa utilizeze calculatorul, cum sa gaseasca si sa aplice solutii. Trebuie sa fie experti in legislatia muncii, sistemul de taxe si impozite, statistica etc.

Descarca documentul complet de AICI